SUP op je cup

MOODS Cup

Op 3 juli 2021 gaan er een aantal dingen veranderen. Dit heeft te maken met de Europese richtlijn met betrekking tot SUP’s. Sup? Niet die sport waar je staand op een board over het water paddelt, maar Single Use Plastic (SUP). De nieuwe wetgeving gaat een aantal (wegwerp)plastic artikelen verbieden en maakt het verplicht een nieuwe markering toe te voegen op artikelen waar plastic in zit, zoals bijvoorbeeld een koffiebeker.

Met deze wetgeving gaan veel horeca- en facility professionals mee te maken krijgen. Het gaat hier om producten zoals plastic wegwerp borden, bekers, bakjes, bestek, rietjes, wattenstaafjes ed. Deze producten worden zelden hergebruikt en zijn een grote belasting voor het milieu, met name voor de zeeën en oceanen. Wereldwijd is de plasticsoep een probleem en hiermee neemt Europa de eerste stappen richting een betere toekomst.

Wat betekent het voor Moods Coffee en haar klanten?

  • Verbod op roerstaafjes Vanaf 3 juli 2021 zijn plastic én bioplastic (PLA) roerstaafjes verboden. Moods Coffee biedt als alternatief : 100% FSC-gecertificeerd houten roerstaafjes en bamboe roerstaafjes aan.
  • Een verplichte markering op wegwerp bekers : Ook papieren koffiebekers bevatten een plastic laagje (tegen het lekken). Vanaf 3 juli 2021 moet op alle nieuw geproduceerde bekers, een verplichte markering staan. Het doel hiervan is om meer bewustwording creëren zodat men geen bekers in de natuur achterlaat. Immers plastic hoort niet in het milieu!

Wat betekent dit voor de bekers die we op voorraad hebben?

De huidige bekers mogen nog gebruikt en geleverd worden zodat er niet een extra belasting is op het milieu wanneer deze ineens uit de handel zouden moeten worden genomen. Gelukkig mogen wij daarom de oude bekers nog opmaken tot uiterlijk 3 juli 2022. Vanaf dat moment moeten alle bekers voorzien zijn van de verplichte markering.

Wat betekent dit voor onze Moods bekers?

Om bekers waterdicht te maken, bevatten deze een dunne coating. Omdat deze coating gemaakt is van plastic (PE) of bioplastic (PLA) zijn wij verplicht om ook op deze bekers een SUP-markering te zetten. Moods Coffee gaat straks alleen kartonnen bekers met bioplastic (PLA) coating aanbieden.

De volgende stap is een (PLA) beker die wordt gemaakt van suikerrietvezels (bagasse), een restmateriaal van de suikerproductie. Dat betekent dat er voor suikerrietbekers géén bomen gekapt worden. De 100 procent biologisch afbreekbare coating aan de binnenzijde is een bioplastic dat wordt gemaakt uit melkzuur. Dit wordt verkregen uit landbouwgewassen zoals suikerriet en mais. 

De milieuwinst van PLA coating zit hem in het feit dat er geen aardolie aan te pas komt én het onder de juiste, industriële omstandigheden gecomposteerd kan worden. In de natuur worden die omstandigheden niet gehaald, waardoor de beker ook niet vanzelf zal vergaan. Daarom heeft de EU ervoor gekozen om deze biobased plastics onder dezelfde plastic wetgeving te laten vallen.

Factsheet van https://plasticoceans.org/the-facts/

deel dit bericht

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.